CO₂-Guide
Share
CO₂ i Akvariet
Vil du ha en langvarig, kraftig og sunn plantevekst i akvariet ditt, klarer du ikke å unngå temaet CO₂. Hvorfor karbondioksid er viktig og hvordan du best tilføyer det akvariet ditt, forklares i denne guiden.
CO₂ som næringsstoff til akvarieplanter
Karbon (C) er ved siden av oksygen (O) og hydrogen (H) et av de viktiste næringsstoffene til samtlige levende organismer. Planter behøver karbon som essensielt utgangsstoff til fotosyntesen. Hovedsakelig trekker akvarieplanter dette næringsstoffet i form av karbondioksid (CO₂) fra luften eller vannet. I naturen vokser de fleste akvarieplanter i overgangssonen fra vann til land og forsyningen av karbon er derfor ikke noe problem. I akvariene våre ser denne situasjonen annerledes ut. Her er vi nødt til å bruke et CO₂-anlegg for å forsikre at plantene har tilstrekkelig karbon tilgjengelig. Videre har CO₂-tilførsel den positive effekten at pH-verdien blir senket, som sørger for et lettere opptakk av næringsstoffene hos plantene, samt at de fleste palnter, fisk, reker og snegler i naturen lever i et surt miljø med lav pH.
Jeg har sett flytende CO₂, kan jeg bruke dette? Såkalt “liquid carbon fertilizer”, som f.eks. Seachem Flourish Excel, er IKKE alternativer til et CO₂-anlegg, men må heller betraktes som et tillegg. Dette er produkter som ofte er basert på glutaraldehyd eller lignende, som gir akvarieplanter lengre karbonkjeder og kan hjelpe litt mot alger. Den kan oppstå små mengder CO₂ i akvarievannet gjennom en bakteriell nedbryting, men dette er irrelevante små mengder og her anbefales absolutt ikke mottoet “mye hjelper mye”.
CO₂-tilførsel
Tilførsel av karbon gjøres via et CO₂-anlegg. Felles for alle anlegg er en form for diffusor (de forskjellige formene finner du lengre nede). De to mest populære metodene er bio-CO₂ eller såkalt “pressurized CO₂”. Mange merker selger engangsanlegg hvor CO₂-flasken er liten og ikke kan fylles. Detter verken bærekraftig for miljøet eller lommeboka. Alternativt kan gassflasker til hjemmelaget kullsyrevann brukes i kombinasjon med en adapter. Bio-CO₂-anlegg er kjekke hvis man ønsker å overbevise seg selv - eller kanskje en partner - før man investerer i et profesjonelt anlegg. Disse større anleggene har ikke bare fordelen av nattavstenging når plantene ikke behøver CO₂, men kobles også til flasker som både er større og kan fylles på for lite penger. Bio-CO₂-anlegg er enkle og avhengig av modell sliter med å håndtere automatisk nattregulering. Dette gjør at man på morgen og kveld må regulere for hånd eller kostant føye til en liten mengde, som på dagen ikke er nok og på natten sløser, men samtidig ikke kan bli for mye for å ikke skade fisken.
CO₂-tilførselen bør kostant overvåkes med en langtidsmåler, en såkalt checker. Den optimale verdien ligger mellom 20 til 30 mg/l CO₂. Selvfølgelig må dette tilpasses den øvrige næringsstoffsituasjonen (lys, mikro- og makroelementer) og plantemengden. En testløsning fylles i langtidsmåler og er fra bunn av mørkeblå. Avhengig av CO₂-nivå i vannet skifter den i løpet av noen timer farge. Er fargen saftig grønn, har man oppnådd ønsket nivå som testen ifølge forpakningen er kalibrert til. Begynner den å bli gul har man for høy verdi, er den blå-grønn er nivået for lavt. For høye CO₂-verdier bør unngås for å ikke sette helsen til akvariebeboere i fare.
CO₂-diffusor
Valget av den riktige diffusoren til ditt akvarium kan virke overveldende, men vi hjelper deg. Det du først og fremst må orientere deg etter er størrelsen på keramikkplaten. Karbondioksiden blir presset med trykk gjennom keramikkplaten som sprer gassen i mange små bobler og dette fører til en effektiv oppløsning i vannet.
CO₂-anlegget ditt er først og fremst viktig å ta hensyn til. Har du et anlegg som produserer bio-CO₂ vil trykket være vesentlig lavere enn ved bruk av gassflasker og i tillegg variere sterkt. Her anbefaler vi sterkt diffusorer av akryl fra merket AQUARIO. I produktbeskrivelsen til hvert produkt vil du finne spesifikke anbefalinger til akvariestørrelse, men de varier fra de aller minste akvarier opp til 112l.
Bruker man et mer sofistikert CO₂-anlegg med høyere arbeidstrykk har man et bredere utvalg blant diffusorer av glass eller edelstål og inline-diffusorer. I vårt sortiment finner du diffusorer av glass som egner seg til akvarier med opp til 500l. Inline-diffusorer som Qanvee CO₂ Atomizer er derimot et godt valg for alle akvarier som har et utvendig filter, uavhengig av størrelsen. Disse monteres i slangen til utløpet av filteret og sørger for en god fordeling av karbondioksid i akvariet. I tillegg blir denne typen diffusor ikke like fort tildekket av alger og krever mindre vedlikehold enn en diffusor som er i akvariet og kan sørge for et lavere forbruk av CO₂ . I verste fall kan keramikken også byttes ut med en reservekeramikk, noe som ikke er mulig med andre diffusorer.
Eier du et akvarium med mer enn 500 liter volum eller som er 150 cm eller lengre, anbefales det å bruke to CO₂-anlegg for å sikre en tilstrekkelig fordeling av CO₂ i akvariet. Vi ønsker imidlertid å gjøre oppmerksom på en lett tåke som kan oppstå når man bruker CO₂ i store akvarier og ønsker å oppnå verdier rundt 30 mg/l. Dette skyldes mengden CO₂ so må brukes og det kan i slike tilfeller være en løsning å redusere ned til 20 mg/l. Å øke arbeidstrykket kan også være en mulighet, for å få mindre bobler, som løser seg fortere i vann enn store bobler.
Her finner du en liste med akvariestørrelser og passende diffusorer:
Nano-akvarier opp til 30l:
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor Curved Tiny
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor Curved Special - str. Mini
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor Curved Original - str. Mini
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor U Type - str. Mini
Aquasabi CO₂ Nano Diffusor J Pipe
Aquasabi CO₂ Nano Diffusor I Pipe - <20l
Standard akvarier opp til 60l (60x30x30/36 cm):
ADA Pollen Glass Type 3
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor Curved Special - str. Medium
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor Curved Original - str. Medium
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor U Type - str. Medium
Aquasabi CO₂ Nano Diffusor I Pipe - <60l
Aquasabi CO₂ Diffusor Japan Stil - <90l
Aquasabi CO₂ Nano Diffusor skrå
Life Aqua CO₂ Inline Diffusor
Opp til ca. 112l (80x35x40 cm):
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor Curved Special - str. Large
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor Curved Original - str. Large
AQUARIO Neo CO₂ Diffusor U Type - str. Large
Aquasabi CO₂ Cup Diffusor
Aquasabi CO₂ Diffusor Japan Stil - <160l
Life Aqua CO₂ Inline Diffusor
Opp til 180l (90x45x45 cm):
Aquasabi CO₂ Diffusor Japan Stil - <250l
Life Aqua CO₂ Inline Diffusor
Mellom 180l og 500l:
Aquasabi CO₂ Diffusor Japan Stil - <250l, <500l
Life Aqua CO₂ Inline Diffusor
Oppbygging av CO₂-anlegg
Etter å ha valgt en av de viktigste dele til ditt CO₂-anlegg, vil du nå få en oversikt over hvordan hele anlegget settes opp.
Hjertet til et hvert CO₂-anlegg er regulatoren, som kobles til standard etterfyllbare CO₂-flasker med W21,8 x 1/14”/DIN477-gjenge. Ønsker du å bruke gassflasker til hjemmelaget kullsyrevann bør du bruke en adapter med en innebygd justeringspinne. Denne bør helst ha to såkalte manometer, altså trykkmålere som viser i bar hvor mye trykk som er i gassflasken og hvor mye trykk som går ut av flasken og gjennom regulatoren. Arbeidstrykket bør være et sted mellom 2 og 4 bar for at de fleste diffusorer fungerer som de skal. Dette arbeidstrykket reguleres med den store dreieknappen. For å finjustere CO₂-tilførselen brukes en nålventil på regulatoren, som igjen er koblet til CO₂-slangen. Kobler du til en bobleteller vil du på denne måten kunne se nøyaktig hvor mange bobler CO₂ du tilsetter når du justerer på nålventilen.
I vårt sortiment fører vi to forskjellige typer regulatorer. Strideways PRO CO₂ Regulator/Q-Grow CO₂ Regulator og Strideways PRO CO₂ Regulator Plus besitter begge et integrert magnetventil som kan kobles til en timer og brukes til en automatisk nattavstenging. Men disse regulatorene har en kraftig prisforskjell som skyldes at Strideways' Plus-regulator er en dobbeltkammer trykkregulator. Fordelen av dette er at regulatoren holder arbeidstrykket konstant inntil CO₂-flasken er nærmest fullstendig tom, mens i trykkregulatorer uten dobbeltkammersystem kan arbeidstrykket stige relativt raskt og kraftig så snart restgassmengden i sylinderen kommer under rundt 20% av den nominelle påfyllingsmengden. Hvis du ikke justerer arbeidstrykket for de resterende 20% CO₂ i sylinderen manuelt, vil CO₂-tilførselen dessverre være betydelig høyere enn opprinnelig innstilt, som er spesielt uheldig med store CO₂-flasker på 4kg og oppover.
Andre ledd i rekken er en tilbakeslagsventil. Her er det spesielt viktig å bruke en som er egnet til å motstå trykket. Vanlige tilbakeslagsventil som brukes til eksempelvis luftpumper fungerer ikke. Ventilen beskytter regulatoren mot vann, som renner mot systemet når CO₂-tilførselen er slått av. I vårt ADA Clear Parts Set finner du blant annet en egnet tilbakeslagsventil, som vi også selger løst. Legger du vekt på en fin estetikk og har lyst å vise frem pen glassvare kan tilbakeslagsventilen ADA Cabochon Ruby anbefales, som festes ved hjelp av transparente sugekopper på akvariet.
Blant bobletellere finnes det også forskjellige varianter. Noen tellere som Aquasabi CO₂ Counter Japan Stil er fine å se på og kan monteres ved hjelp av sugekopper på akvarieglasset, andre er enklere og skjules i akvarieskapet. Førstnevnte teller fungere i tillegg spesielt bra på store akvarier med høy dosering av CO₂, fordi boblene bruker lengre tid på å gå gjennom telleren. Bobletelleren gir deg en grov verdi i hvor mye CO₂ du tilsetter akvariet per sekund. Vi snakker om bps (bobler per sekund), men dette er kun retningsverdier og du bør holde øye med langtidsmåleren din i akvariet, for å finne ut av hvor mye oppløst CO₂ du faktisk har i akvariet.
Det siste leddet i rekken er diffusoren din. For å holde alle disse komponentene sammen brukes en CO₂-slange. I ADA Clear Parts Set finner du en vanlig silikonslange. Denne brukes gjerne hver gang du kobler til glass for å forhindre brudd, men en silikonslange er ikke trykkresistent og karbondioksid slipper gjennom materialet. Det er derfor anbefalt å bruke en trykkresistent CO₂-slange mellom alle koblingsstykker som ikke er av glass. Imidlertidg anbefales ikke å bruke en slik slange på glassvare, da den stive slangen fort kan føre til brudd ved montering. Sliter du med å koble til silikonslangen kan du varme den med en hårføner eller varmt vann.
Eier du flere akvarier som står nære hverandre, finnes det splittere for å forsyne flere akvarier med ett CO₂-anlegg. Strideways bruker en PRO CO₂ Extender for å forsyne akvarier tilsvarende antall Extenders, mens Q-Grow bruker en CO₂ Splitter med tre utganger.